Prestashop 1.7

Prestashop er et af de største open source projekter til webshops, og har siden sin spæde start i 2005 udviklet sig i takt med alt andet i IT verdenen.
Igår d. 7/11-2016 blev Prestashop 1.7 så endelig frigivet til “production”, og der har været meget skriveri og snak om netop denne version af flere grunde.
Noget er væsentlig anderledes ved denne version…
Prestashop 1.7 er nemlig ikke bagud kompatibel !

Hos Gohosting har vi specialiseret os i Prestashop og betragter os selv som et Prestashop udviklingshus.
Vi har længe fulgt projektet omkring Prestashop 1.7 tæt på sidelinien, netop for at være på forkant med nyheder og funktionalitet, så vi ville være klædt på til at rådgive og vejlede alle vores kunder.
Nu når version 1.7 så endelig er på gaden, og det er muligt at opgradere sin shop, hvad skal du som kunde så være opmærksom på ? Jo, lad os prøve at løbe de væsentlig ændringer igennem her.

1. kompatibilitet

Prestashop 1.7 er som tidligere skrevet ikke bagud kompatibel. Det vil sige at hvis du vælger at opgradere din shop, så mister du stort set alt hvad du har idag, og vil være nødsaget til at starte helt forfra med at bygge din shop op. Det eneste som kommer med over i den nye version vil være din produkter og kunder, samt historik.

2. Temaer

Der er lavet store ændringer i den måde, hvorpå systemet håndtere temaer. Disse skal opbygges på en helt ny måde, hvilket vil sige, at det tema du anvender til din shop idag, ikke vil kunne bruges hvis du vælger at opgradere ! Som det ser ud lige nu, så vil du være nødsaget til at bruge standard temaet, indtil der begynder at komme 1.7 tema på markedet. Vi må forventer min. 6 måneder før der begynder at være et lille udvalg af temaer til Prestashop 1.7

3. Moduler

Alle dine moduler som du har været vant til at bruge vil højst sandsynligt ikke virke mere. Selve modul opbygning er total omskrevet, så på nuværende tidspunkt vil funktionaliteten være begrænset af de indbyggede moduler, indtil alle udviklerne får omskrevet deres moduler til at fungere med Prestashop 1.7. Den største ændring er at man ikke længere kan benytte overrides som vi har været vant til når man skulle implementere ændringer eller udvidelser, uden at rette direkte i Prestashop kernen.
Vi har set flere steder, at udvikler ser en mulighed for at gensælge deres moduler som nye 1.7 moduler. Det vi sige at du nogle steder kommer til at købe alle dine moduler igen. Så her kan der gemme sig en stor udgift hvis du anvender mange forskellige moduler.

4. Webservice integration

Anvender du integration til 3.parts systemer, så skal du vente med at opgradere. Der er på nuværende tidspunkt ikke fuld understøttelse for den nye webservice hos de fleste 3. parts firmaer. Her kan være tale om systemer som pakkelabels, Storebuddy osv som bruges til at kommunikere med forsendelses systemer og økonomi systemer.

5. Webhotel og PHP

Hele Prestashop 1.7 kernen er omskrevet, og der er lagt vægt udvikling imod nyeste php7 hvilket også vil sige at hele systemet er blevet hurtigere end det var før. Dog kan den nye version stadig køre på php 5.4, så du skulle kunne afvikle Prestashop 1.7 på stort set alle webhoteller med PHP. Det er vigtigt at man har et hurtigt og stabilt webhotel når man driver en webshop. Hos Gohosting har vi webservere der er optimeret netop til afvikling af Prestashop. Tag et kig på vores Prestashop Hosting hvis du vil ha de bedste forudsætninger for en hurtig webshop. Vores Prestashop Webhotel er finpudset og toptunet til at hoste din butik.

6. Framework & Komponenter

Tidligere har Prestashop anvendt Smarty, og gør det tildels også i version 1.7 nogle steder. Istedet er man begyndt at anvende Symfony 2.8 frameworket, og dette vil være anvendt langt de fleste steder hvor Smarty ellers var anvendt før.

Konklusionen

Hos Gohosting vil vi på det kraftigste anbefale alle vores kunder med en Prestashop installation til vente med at opgradere ! På nuværende tidspunkt vil det være en kæmpe opgave, og det vil ligeledes være en kæmpe investering. Hvis man ikke selv kan stå for opgaven, ligger der rigtig mange konsulent timer i en opgraderings opgave, og problemet med et nyt tema kommer vi ikke udenom, så her skal man være klar på at skifte identitet på ens website.
Har du spørgsmål til Prestashop 1.7 og hvad det betyder for dig som shop ejer, så er du velkommen til at kontakte os for en nærmere gennemgang af netop din situation.

Ønsker du at starte en ny webshop, så til et kig på vores Prestashop tilbud.

Jesper Andersen